Ovidiu Maior, PR Manager la Azomures vorbeste despre implicarea companiei in proiecte de CSR la nivel local si national precum si despre directiile strategice pe care compania le urmeaza in acest domeniu.
Daca am rezuma intreaga activitate Azomures la o singura propozitie sau sintagma, care ar fi aceea?
Este cel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura in Romania.
In luna iulie a acestui an, Garda Nationala de Mediu a realizat un control de amploare in cadul uzinelor pe care le detine compania pe care o reprezentati, in Targu Mures, ca urmare a unor sesizari privind poluarea produsa in oras. In ce stadiu se afla modernizarea platformei Azomures si care este situatia actuala?
La sfarsitul lunii noiembrie am celebrat in cadrul unui eveniment organizat la Tirgu Mures finalizarea proiectelor de investitii demarate in 2012. Odata cu inasprirea legislatiei privind protectia mediului pe platfroma Azomures s-a reusit implementarea unor tehnologii care sa ne faca sa afirmam ca Azomures reprezinta o platforma industriala prietenoasa cu mediul inconjurator.
Cum se implica Azomures in comunitate?
Sunt mai multe directii in care Azomures isi face simtita prezenta in comunitate, fie ea locala sau nationala. La nivelul orasului Tg Mures suntem implicati in activitati de mediu, sociale, sportive, culturale si educationale, fie prin proiecte proprii, fie prin intermediul unor parteneriate cu organizatii locale. La nivel national acordam o atentie deosebita zonei rurale acolo unde ajung produsele noastre si unde, din pacate, nevoile de dezvoltare sunt foarte mari.
Educatia, sportul si sanatatea sunt principalele directii catre care s-a indreptat Azomures in colaborarea sa cu partenerii locali si ONG-uri. Care este motivul pentru care ati ales, in principal, educatia si nu proiectele de mediu, ca punct de sprijin in responsabilitatea sociala?
Un proiect de mediu a fost retehnoligizarea platformei Azomures si integrarea combinatului in randul uzinelor de acest gen din Europa. Ne-am indreptat atentia apoi spre educatie pentru ca avem nevoie de oameni bine pregatiti care sa opereze instalatiile noastre. Dar in acelasi timp am constatat ca exista o problema generala in acest sector. Ceea ce facem noi este doar o picatura intr-un ocean, dar este totusi un pas inainte.
De cateva luni va implicati activ in dezvoltarea programului national de lectura ‟Cartile copilariei” initiat de Asociatia Curtea Veche, prin sprijinul oferit asociatiei in organizarea de donatii de carte in satele romanesti. Cum a inceput aceasta colaborare?
Colaborarea noastra a implinit deja un an si ne amintim cu drag de prima vizita a echipei Asociatiei Curtea Veche in judetul Mures, in octombrie 2014. Este un proiect care s-a potrivit perfect strategiei noastre din mediul rural astfel ca l-am imbratisat cu drag si l-am dezvoltat impreuna. Am ajuns de atunci la elevi din Bihor, Iasi, Dolj si pentru 2016 ne-am propus un eveniment in fiecare luna in toate regiunile tarii, cu exceptia perioadei vacantei de vara.
Ce va motiveaza sa sustineti proiectul Asociatiei Curtea Veche si cat de importanta considerati ca este de fapt lectura?
Prin ingrasamintele minerale pe care le realizam la Tirgu Mures avem o relatie speciala cu mediul rural. Suntem una dintre verigile esentiale in dezvoltarea culturilor agricole si implicit a fermelor si a familiilor din aceste zone. Mediul rural nu trebuie privit ca o nesansa a unora care nu au reusit sa ajunga sa lucreze si sa locuiasca intr-un mare oras. Romania are in continuare nevoie de oameni care sa munceasca in agricultura. Copiii nu trebuie privati de o educatie corespunzatoare pentru ca nu invata intr-o scoala de renume, de oras. Sustinem programul national “Cartile Copilariei” pentru sansa pe care o ofera fiecarui copil de a decoperi lectura.
Care sunt directiile de implicare in comunitate pentru viitor?
Avand in vedere ca proiectele noastre au fost apreciate de comunitate vom continua sa ne axam pe aceleasi domenii: mediu, social, sport, cultura si educatie. (A.D.).